Prezentare generală

Comuna Fărcașa se situează în partea de vest a județului Maramureș, pe râul Someș, la 23 km de municipiul Baia Mare. Localitatea este situată în cadrul marii unități de relief numită Depresiunea Baia Mare, și are un climat temperat, cu precipitații în general suficiente pe parcursul întregului an.


Cu o suprafaţă de 4841 ha şi o populaţie de 4000 locuitori, comuna Fărcașa are în componență 4 sate aparținătoare: Fărcaşa, Sârbi, Tămaia, Buzești. Atestată documentar de la începutul secolului al XIII-lea, comuna este printre primele localităţi din Transilvania.

 

Căi de acces: satele comunei sunt aşezate pe şoseaua Baia Mare - Zalău, având o legătură bună cu reşedinţa de judeţ şi cu ţara. Pe calea ferată, cea mai apropiată staţie CFR de pe ruta Baia Mare - Cluj Napoca,București se află la Ulmeni - 15 km.

Distanţele faţă de alte oraşe sau obiective:

  • Satu Mare: 45 km
  • Zalău: 65 km
  • Vama Petea (jud. Satu Mare): 55 km.

 

Pe teritoriul comunei Fărcașa există câteva edificii culturale demne de amintit. Cel mai important lăcaș de cult este Biserica "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" din satul Buzești. Aceasta datează din anul 1799 și este declarată monument istoric de interes național având codul MM-II-m-A-04533. Sfantul edificiu cultural are o construcție aparte, arhitectura acesteia fiind puternic influențată de stilul baroc. Pictura bisericii datează din secolul al XIX-lea, însă din lipsa de interes aceasta s-a deteriorat complet. Biserica de lemn din Buzești este în plin proces de restaurare și va fi inclusă în circuitul turistic din Nordul Transilvaniei, reînviind în acest fel turismul ecumenic din zonă.

 

Alături de monumentala biserică, pe teritoriul comunei Fărcașa demne de amintit sunt:

  • Biserica ortodoxă Nouă din Buzești cu hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" datată din anul 1992
  • Biserica "Pogorârea Sfântului Duh" din Fărcașa ctitorită în anul 1978
  • Biserica Romano-catolică cu hramul "Sfântul Nicolae" din Fărcașa, construită în secolul al XIV-lea
  • Biserica "Sfinții Arhangheli" din satul Sârbi ridicată în anul 1998
  • Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din satul Tămaia construită în anul 1889 
  • Biserica greco-catolică cu hramul "Adormirea Preacuratei" din satul Tămaia
  • Bisericile penticostale Bettel din Sârbi,Emanuel din Buzești și Elim din Fărcaşa.

 

Activităţile culturale se derulează în căminele culturale care sunt amenajate în toate satele componente ale comunei, iar Biblioteca comunală furnizează doritorilor de lectură un număr de peste 12.000 de volume, în diverse domenii de specialitate. Pentru promovarea tradiţiilor locale, s-a înfiinţat un Ansamblu folcloric de copii „Plaiuri Someşene" care a participat la diferite manifestări artistice, în ţară şi în străinătate.

Înapoi


Chestionare

Cum vi se pare noul site al Primăriei?

Foarte bun

Bun

Necesită îmbunătățiri

Prost

Foarte prost

Votează

Facebook Comuna Farcasa MaramuresScoala "Lucian Blaga" Fărcaşa