Cultură şi învăţământ

Pe raza comunei Fărcaşa, unităţile de învăţământ preuniversitar sunt organizate în toate cele 4 sate componente. În fiecare sat există grădiniţă; în localitatea Fărcaşa funcţionează Grupul Şcolar Fărcaşa, care cuprinde şi scoala de arte si meserii, precum şi clasă de liceu. În cadrul şcolii Fărcaşa funcţionează un centru de documentare şi informare, realizat în cadrul programului franco-român "Educaţie pentru informaţie în medii rurale defavorizate".


În localitatea Tămaia funcţionează Şcoala cu clasele I-VIII. Şcoala din localitatea Tămaia a fost cuprinsă în Programul PHARE "Acces la educaţie pentru grupuri dezavantajate" pentru lucrări de finisaje interioare şi reamenajarea sălilor de clasă.


În localitatea Buzeşti procesul de învăţământ se derulează în cadrul Şcolii cu clasele I-IV.

 

Activităţile culturale se derulează în căminele culturale care sunt amenajate în toate satele componente ale comunei, iar Biblioteca comunală furnizează doritorilor de lectură un număr de peste 12.000 de volume, în diverse domenii.


Pentru promovarea tradiţiilor locale, s-a înfiinţat un Ansamblu folcloric de copii „Plaiuri Someşene" care a participat la diferite manifestări artistice, în ţară şi în străinătate.


Festivalul de colinde


Aflat la cea de-a doua ediţie, festivalul de colinde "Colindăm,Doamne,Colind" a reunit pe scena căminului cultural 16 formaţii corale de amatori din comuna Fărcaşa şi din împrejurimi. Pe parcursul a patru seri (18-21 decembrie 2008), cei ce au urcat pe scenă au reuşit să aducă în sufletele celor prezenţi spiritul Crăciunului. În faţa spectatorilor au evoluat următoarele formaţii: Corurile Bisericilor Ortodoxe din Fărcaşa, Mânău, Buzeşti, Coaş, Tohat, Arieşul de câmp, Bârsău de jos; Corul Facultăţii de Teologie din Baia Mare, Corul Seminarului Teologic Baia Mare, Corul Bisericii Penticostale Sârbi, Corul Bisericii romano-catolice Fărcaşa, copiii de la Biserica penticostală „Betel" Sălsig, corul societăţii Moeller", elevii de la Şcoala generală din Tămaia şi ansamblul local ,,Plaiuri Someşene".


Manifestările au fost încheiate o data cu evoluţia renumitului cor bărbătesc din Finteuşul Mare - dirijat de către Andrei Dragoş. Primăria, prin reprezentanţii săi: domnul primar Ioan Stegeran şi doamna viceprimar Floare Mureşan au ţinut să mulţumească oaspeţilor pentru eforturile făcute oferind tuturor participanţilor cadouri, diplome şi felicitări. Deasemenea în cadrul festivalului au fost omagiate şi premiate 9 cupluri care au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

 

Şi activitatea sportivă a fost în atenţia autorităţilor locale care au înfiinţat o echipă de fotbal al cărei sponsor principal este concernul Moeller. De asemenea, prin Compania Nationala de Investitii C.N.I.-S.A., în cadrul Programului Naţional "Săli de Sport", s-a construit o sală de sport în localitatea Fărcaşa şi este în curs de execuţie o altă sală de sport în localitatea Tămaia.

Înapoi


Chestionare

Cum vi se pare noul site al Primăriei?

Foarte bun

Bun

Necesită îmbunătățiri

Prost

Foarte prost

Votează

Facebook Comuna Farcasa MaramuresScoala "Lucian Blaga" Fărcaşa